Polonia ar putea fi în pericol din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina

de: Elena Avramescu
15 03. 2022

În vreme ce războiul Rusiei în Ucraina se dezlănțuie la ușă, Polonia își ține respirația. Se simte vulnerabilă pe două fronturi, deoarece numărul refugiaților care vin în țară crește și o bază militară de lângă granița sa cu Ucraina a fost atacată.

Polonia, în pericol din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina

În calitate de prim răspuns la una dintre cele mai mari crize de refugiați din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, peste 1,7 milioane de ucraineni au ales să fugă în Polonia, potrivit ultimelor cifre ale ONU. Unii merg mai departe, dar majoritatea aleg să rămână din cauza legăturilor culturale, lingvistice sau de familie. Drept urmare, cifrele populației au crescut cu 15% în capitala poloneză Varșovia în ultimele două săptămâni.

În weekend, Rusia a bombardat o bază militară ucraineană din Yavoriv, la doar 16 km de granița cu Polonia. Polonia a avertizat Occidentul ani de zile că Rusia plănuiește să redreseze echilibrul de putere din Europa în favoarea ei, iar liderii polonezi au fost demiși la acea vreme drept alarmiști.

Luni, prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că soldații ucraineni au nevoie și merită sprijinul occidental. Ei luptau nu numai pentru propria lor libertate, a insistat el, ci și pentru libertatea vecinilor lor din Europa de Est. El a descris, de asemenea, atacul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina ca pe o parte calculată a planului său geopolitic.

Odinioară eliberată de unii din NATO ca rusofob post-comunist, Polonia a devenit acum un pivot în flancul estic al alianței. Cea mai puternică parte a lanțului care leagă acum Occidentul de Ucraina. Majoritatea convoaielor de arme trimise de Occident pentru a ajuta armata ucraineană să călătorească prin Polonia. Sâmbătă, Moscova a declarat aceste convoai „ținte militare legitime” în interiorul Ucrainei.

Carta Alianței de Apărare Occidentală spune că un atac împotriva uneia dintre națiunile sale va fi privit ca un atac împotriva tuturor. Asta ar însemna o confruntare între două puteri nucleare globale, Rusia și SUA, ceva ce Occidentul dorește să evite, iar Moscova, speră.

Primarul Varșoviei și personalitate politică de mare profil, Rafal Trzaskowski, a spus că țara sa nu intră în panică, dar că oamenii au început să pună întrebări, mai ales după lovitura cu rachete a Rusiei atât de aproape de granița poloneză și discuțiile NATO despre Rusia ar putea planifica atacuri chimice.

„Putin este fericit să folosească știri false”

Trebuie făcut ceva urgent și în privința crizei refugiaților, a insistat primarul. El a spus că unul dintre obiectivele președintelui Putin a fost de a împărți și, prin urmare, de a slăbi Occidentul.

Putin este fericit să folosească știri false, campanii de dezinformare sau o criză a refugiaților”, a argumentat Trzaskowski, avertizând că, „dacă numărul de refugiați continuă să crească, sistemul din Polonia se va prăbuși”, relatează BBC.

El a cerut mai multă asistență internațională din partea Uniunii Europene și a Națiunilor Unite în ceea ce privește ajutorul practic, ajutor financiar și adăpostirea refugiaților în alte țări.

Bruxellul spune că ucrainenii sunt bineveniți în întregul bloc. A promis fonduri și Poloniei, dar autoritățile de aici spun că nu este suficient. Comisia Europeană nu dorește să menționeze cifre exacte.

Primarul Trzaskowski a făcut, de asemenea, apel la Marea Britanie să „scape de birocrația” și să permită refugiaților ucraineni să intre mai ușor în Marea Britanie. Se poate spune că trecutul dureros al Poloniei o face mult mai îngrijorată cu privire la viitor.